Internationellt

KFUM Heby är en förening med lokalt och internationellt perspektiv. Vi har ett nära samarbete med KFUK-KFUM i Tallinn, med Deaf Link Uganda och med KFUM Sveriges internationella arbete. 

Deaf Link Uganda

DLU är en liten frivilligorganisation i Uganda som arbetar med att ge döva barn och unga en bättre chans i livet. DLU har en heltidsanställd, Nassozi B. Kiyaga, och ett tiotal volontärer som arbetar mot timersättning. Man arbetar i Ugandas södra och mellersta regioner med att synliggöra döva i samhället, att motarbeta fördomar, att utbilda den döva men också att stödja och stärka den dövas nära anhöriga. Om en familj lyfts ur fattigdom, ökar dess möjligheter att erbjuda också de döva barnen en framtid.

KFUM Heby stödjer DLU med 30.000 kronor om året, för år 2018 och 2019. Det utgör för närvarande cirka 20% av DLUs totala omkostnader. Vill du också bidra? Du kan delta i något av föreningens olika evenemang, skänka saker till våra loppisar och lotterier, köpa hantverk av oss tillverkat av DLUs lokala entreprenörer eller skänka en gåva.

Använd swish 123 677 62 72. Eller bankgiro 5259-5469. Märk din gåva med ””DLU”.

Läs mer om Deaf Link Uganda på deras hemsida. Se en film om DLUs första tio år, på Youtube. (Öppnas i ett nytt fönster.)

Se också filmen ”Against odds: Educating the deaf”. 

Två veckor i Uganda

Jag och Mats från KFUM Heby och Piret från KFUK-KFUM Tallinn har just varit i Uganda i två veckor. Vi besökte Kampala och sen åkte vi till den östra delen av landet och besökte döva personer som har varit deltagare i Deaf Link Ugandas projekt. Vi fick vara med dem i deras hem och träffa deras familjer och äta med dem, sjunga och dansa. DLU stödjer dem med lån för att starta sitt eget företag (snickare, skräddare, vävare) eller familjejordbruk (kalkoner, får, gris, nötdjur). Om de får stöd med några djur, kan de föda upp nya och lämna tillbaka till DLU så de kan ge nästa person. DLU hjälper ungdomar att gå i skola för att lära sig både grundskola och senare yrkeskola. Vi träffade bl.a. en kille som heter James som lär sig som svetsare. Alla de som är del av projekten känner man som att de är del av en stor familj – de hjälper varandra och stödjer varandra. Medan vi stannade i östra delen kände vi det som att vi har blivit tagen in som en del av DLU-familjen. Efter vad vi såg där och hur använder DLU pengarna, och att pengarna går på rätt väg, bestämde vi att fortsätta stödja DLU. KFUM Heby har samlat 30.000 kronor per år och nu lovade vi 40.000 per år från och med 2021, eftersom vi också har med Piret från Tallinn. Innan att vi åkte tillbaka hem, hörde vi om en tjej som ska börja gå i skola för döva och hon heter Asio. Det kostar henne 4.000 kronor per år att gå i skolan (med stöd till hela familjen, resor, material m.m.) och pengarna för första året samlade vi i KFUM Heby in innan vi åkte hem. Vi fick pengar från en av mina vänner i Sverige och av en i vår styrelse och från Piret och hennes vänner – men vi måste fortsätta med att stödja henne alla år som hon går i skolan. Vi kan inte glömma bort henne efter några år. Jag märkte att folk lever lika som i Syrien så jag kände mig hemma i Uganda. Det var min första långa resa på fyra år och min första gång i Afrika. Vi köpte mycket hantverk som vi ska sälja. Vi tar inga pengar från det vi samlat in till Deaf Link Uganda, utan resan måste vi betala med andra pengar vi samlar in själva och med hjälp av KFUM Mälardalen och Sverige. 

/Habib Achour, ordförande KFUM Heby, januari 2020.

En film om vårt besök kan du se här

Youth Justice

KFUM Sverige bedriver ett framgångsrikt internationellt utvecklingsarbete tillsammans med KFUM i flera länder. Bland annat arbetar man med Youth Justice, som syftar till att ge unga en väg bort från, eller alls slippa hamna i, kriminalitet. Läs mer på KFUM Sveriges hemsida:

Youth Justice